mediaSupport(TRUE);

Testade att köra alla olika alternativa mediakällor idag; allt funkar perfekt!



Min HTC telefon funkar både över USB och Bluetooth och min iPod likaså. USB minne funkar suveränt och CD, CDROM funkar även om det är lite oklart har den bygger upp spellistan. Men det spelar mindre roll.

Önskar jag hade en sådan här stereo i min bil.... :-/

#fail

Fick mina SW 1030 igår och tänkte byta ut de gamla högtalarelementen. Dom gamla Sinushögtalarna är lite underdimensionerade för det nya slutsteget och som sagt några år på nacken.



Dock är 10" från 1994 inte samma sak som 10" 2012 :-), monteringshålen stämmer inte, så bytet gick inte att göra!

Dock visade det sig även att de gamla högtalarna har pumpat luft för sista gången, elementen har spruckit av ålder och överbelastning - gummiringen har gett med sig.

Så det blir till att byta ut baffeln (fronten) på båda lådorna. Fortsättning följer.

Montering

Så var det dags för montering av CD RDS Radion, batteri samt internt kablage.

Radio  har en s.k. ISO 10487 kontakt som är kontakterad enligt följande länk.

Inkoppling av matningsspänning pin 7 (röd) samt standbyström pin 4 (gul) är gjord direkt till batteriets +pol. Jord pin 8 (svart) kopplas till batteriets -pol. Övriga anslutningar i strömkontakten är oanslutna.
Standbyströmmen ligger på c:a 50 mA då radion frontpanel är ansluten, men då jag tar bort fronten så kopplas en del elektronik bort och då sjunker strömmen till <1 mA.

Högtalarkontaken har anslutningar för 4 högtalare, men jag kommer bara använda fronthögtalarnas anslutningar så pin 1, 2, 7 samt 8 (höger och vänster bakhögtalare) lämnas oanslutna medans pin 3 (grå) och pin 4 (grå/svart) kopplas till XLR kontakten (höger främre kanal) och pin 5 (vit) och pin 6 (vit/svart) kopplas till den interna högtalaren i huvudenheten (vänster främre kanal).

Samtliga högtalarutgångar är brygg-kopplade, så dom kan inte refereras till jord, vilket gör att jag måste använda XLR-kontaktens 3 poler samt anslutning till skärmkåpa för att ansluta högtalare och batteri-laddning.



Pin 1: +högtalaranslutning höger främre kanal
Pin 2:  -högtalaranslutning höger främre kanal
Pin 3: +12 VDC (+pol batteri)
Kåpa: Jord (-pol batteri)



I botten av huvudenheten ligger bly-accumulatorn förankrad. Till skillnaden från ett "vanligt" MC-batteri kan detta vändas hur som helst utan att det rinner ut någon batterisyra, men eftersom det inte fungerar om det ligger upp-och-ner kan man inte placera det riktigt hur som helst i lådan.



Högtalarenheten (eller locket i stängt läge) har ett förvaringsfack som jag inte har färdigställt. Jag hade en idé om att bygga en liten kylbox med ett eget batteri och Peltier-element för att kunna förvara kall öl där, men batterikapaciteten räcker inte till att driva kylboxen en längre tid. Utrymmet måste även isoleras så väl att man bara får plats med 3-4 öl, så det kanske inte är värt besväret...

En annan ide är att komplettera den med solpaneler, så man kan ladda den under dagtid (vid vackert väder). Solpaneler är fortfarande ganska dyra om man skall ha lite kapacitet på dem, så jag avvaktar lite med det.

Fältbandspelare M/93 Mk II

För många år sedan vid en tältpats på Arvikafestivalen omringades vårt tält av andra festivalbesökare, som beväpnade med bergsprängare spelade trash, punk, death, synth och techno från alla håll samtidigt. Inte för att jag har något emot dessa genrer, men det kan bli lite fel när man sitter i epicentrum och hör alla samtidigt.

Då föddes idén till Fältbandspelare M/93, som konstruerades för att lösa detta problemet på ett smidigt sätt.



I ihopfällt läge yttermåtten 1000 x 600 x 600 mm och väger c:a 30 kg. Den är byggd som ett gig-case i 22 mm plywood med metallbeslag och lås för att förhindra sabotage/stöld.



Eftersom mitt festivalbesökande inte har varit så intensivt den senaste 15 åren så är den i stort behov av underhåll och modernisering.

Den ursprungliga konstruktionen bestod av ett underhållsfritt bly-accumulatorpaket på 12V/24Ah, en billig kassettradio på 2 x 18 W och ett par 10" bas-högtalare samt piezo-skrikare.

Då kassettradio är väldigt lite 2000-tal och numera har ersatts helt av MP3, CDROM, USB-minnen och mobiltelefoner så blev det till att leta upp en bilstereo värdig vår samtid.

Valet föll på en Pioneer DEH-4400BT eftersom den har alla funktioner, verkar pålitlig och inte kostar skjortan.

Det gamla batteriet var helt dött efter att tillbringat >10 år i källare av olika slag. Det har jag bytt mot ett nytt Celltech CT25-12 och en batteriladdare är inköpt från Biltema art-nr. 37-733.

Högtalarna fungerar men är på 8Ω och ganska gamla. Ett högtalarmembran är lite skadat, så jag har köpt ett par nya Pro Audio SW 1030 på 4Ω.

100 % Technik

Denna blogg är garanterat fri från mode, inredningstips, familj och renoveringsprojekt. Här dokumenteras bara teknik och hobbies.

Kommentarer om sakfel, förslag på bättre lösningar eller bara vill tala om att inlägget har hjälpt dig är du varmt välkommen att skriva.

RSS 2.0